Šablona:Článek týdne/2022/21

Formování a vývoj osobnosti jsou pojmy, jejichž vymezení není zcela zřejmé. Tyto pojmy bývají některými autory striktně odlišovány a jinými používány coby synonyma. I proto je nezbytné uvést zde některé definice.

Formování osobnosti (personality shaping) bývá chápáno jako změna osobnosti způsobená vlivem aktivního, cíleného a záměrného působení na osobnostní charakteristiky jedince.

Vývoj osobnosti (personality/character development) je rovněž proces, při němž dochází ke změnám osobnosti, ale oproti formování jde i o změny, které nejsou důsledkem cíleného a záměrného působení na konkrétní charakteristiky jedince, ale také změny probíhající přirozeně spolu s narůstajícím věkem.

Osobnostní růst chápeme jako rozvoj osobnosti tzv. žádoucím směrem. Tzn. rozvíjení a zdokonalování k adaptivnímu a kreativnímu jedinci. Tento rozvoj však může být narušen duševními poruchami, v jejichž důsledku může dojít k patologickým změnám osobnosti. Patologické změny osobnosti se pojí zejména s tzv. procesuálními onemocněními, tedy onemocněními, která progredují, mají tendenci se zhoršovat, mezi něž patří schizofrenie, demence či patologické závislosti.

Z oboru Psychologie.

Podívejte se také na předchozí články týdne.